Pages

05 January 2013

Lumut yg boleh di makan....KEK LUMUT



Semangat nak makan kek yg bergelora sesangat tu hari...berjalan2 ke blog kak Wan http://citarasawan.blogspot.com/..terliur pulak nengok Kek Lumut...Jom Nengok resepinya


size loyang 8x8 inci
  • 10 biji telur size A
  • 450 gm mentega - kak guna majerin Daisy- tu aje yg ade dkat rumah.
  • 3/4 cawan gula castor
  • 2 cawan nestum dikisar halus
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum-ayak
  • 2 sudu krcil esen vanilla
  • perasa pandan secukupnya-akak letak 2 sudu besar-dan sedikit perwarna hijau.
  • 1 cawan susu pekat manis

Cara2nya
  • sediakan pengukus,didihkan air.griskan loyang dengan mentega dan tabue dengan sedikit tepung...nak alaskan dengan kertas minyak pon boleh juga.
  •  Pukulentega,gula dan esen vanilla,sehingga kembang.gunakan kelajuan maksima.
  • pukul tekur sebiji demi sebiji sehingga habis dengan kelajuan minimum.
  • Masukan susu pekat dan pes pandan.
  • Masukkan tepung,serbuk badam,horlicks,nestum..sedikit demi sedikit sehingga habis.Kacau sampai sebati yek...
  • tuang adunan kedalam loyang dan tutup dengan kertas foil.
  • kukus selam 4 jam-bila air berkurangan tambah air panas ye..habis gas setong nak mengukus kek nih..
  • Setelah masak,sejukkan terlebih dahulu..barulah boleh dipotong..nak makan panas2 pon x ape..boleh aje.. x ada yang marah pon..hik hik.. 
Orang lain dah lama buat kek ni..akak ni kira ketinggalanlah kan...sbb akak ni asyik dengan kuih muih aje...disebabkan kek ni jenis kukus..maka akak pon teramatlah suka nak membuatnya..

x sempat pon nak kasi jiran2...kami dkat dalam rumah ni yg  makan semuanya..tapi kek jenis kukus ni x tahan lama...oleh itu jgn lupa masukkan dalam peti ais yek,bila rasa nak makan boleh angkat keluarkan..


oraits..selamat mencuba..

Wassalam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive