Pages

10 August 2012

tart bunga





tart bunga /open tart


bahan A
250 gm butter/majerin
40 gm gula kastor
2 biji kuning telur


Bahan B
20 gm tepung jagung
350 gm tepung gandum/ secukupnya

  1. putar semua bahan A.
  2. masukkan bahan B
  3. cetak dengan acuan yg sesuai, sapu kuning telur ,hias dengan inti nenas dan bakar sehingga masak dgn suhu 150C selama 20 minit - sampai masaklah ye

Jem nenas

2 kg nenas parut-buang semua airnya
1.5  kg gula pasir
240 gm liquid glugose- ada jual di kedai bahan2 kek
15 butter/majerin
15 citric acid - jangan tambah secara berlebihan,nanti jemnya rasa sgt masam..tujuannya utk  buat jem ni tahan lama.

cara2nya
  1. masak semua bahan kecuali citric asid.- utk menjimatkan gas,tapis nenas ini selama 4 jam ,utk keringkan air nenasnya- baru masak ye.
  2. dah pekat baru masukkan citric acid.
  3. masak selama 4 jam,
  4. kalau nak buat open tart ni,jem nenas jgn dimasak sehingga kental ye..kerana ia akan membuatkan jem ini jadi liat dan bisa membuat ibu2 tercekik bila makan.masak agak2 basah aje jemnya ye,masukkan kedalam piping beg dan paipkan aje bila atas doh yg telah dicetak tadi.
-utk kepuasan boleh buat sendiri biskut raya ni kan,kalau x berapa nak rajin boleh beli aje.lebih sonangkan..hihi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive