Pages

24 September 2013

risoles

Assalammualaikum..

Dah lama x buat risoles..bertahun2 sudah..sejak buat kuih muih utk KK Sdn Bhd,dah terjebak balik dgn kerja2 duduk tepi kuali...tapi sekarang akak x melempeng di dapur tau.. akak melempeng di ruang tengah rumah..sebelah meja makan..sambil nengok tv.. sedar x sedar dah siap melempeng.. lepas tu taruh inti..gulung.. simpan dalam peti ais..esok pepagi goreng..dah boleh hantar...

Bila melempeng kulit risoles di depan rumah,kak hanya guna dapur kecik tu,tong gasnya sebesar penyembur nyamuk yg kecil tu kan...

RESEPI RISOLE

2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
4 sb minyak masak
sedikit garam

Cara2nya..
Masukan air dlm pengisar makanan diikut tepung ,minyak dan garam..kisar sampai halus..ok boleh dah gunakan utk melempeng kulit risoles...kalau adunan tu agak pekat,sila tambah air sedikit ya ..ikut kesesuaian...kalau adunan pekat kulit risole akan jadi tebal pulak..bila digulung nanti dia pecah..

inti dia ada mcm2 cara..macam inti karipap jugalah.cuma risoles kita x masukkan rempah kari, sebaliknya masukkan lada putih dan rencah sesedap rasa atsu perencah nasi goreng..tapi akak masukkan juga rempah kari..

Sekian aje..

Wassalam..

Published with Blogger-droid v2.0.10

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive