Pages

18 May 2011

RESEPI KEK


sumber resepi-chef Alan ooi




masa muda2 dulu kak rajin sangat pergi kelas buat kek,ini adalah resepi yang sodap yang pernah kak buat.Gerenti jadi..



:::::::KEK LAPIS PANDAN-PANDAN LAYER CAKE:::::::


kek span
250 sponge mix-ada di bakeri
4 biji telur A
50 gm air
1 sudu besar jus pandan
secukupnya warna hijau apple
65 majerin cair/mentega/minya kelapa


Filling
500 gm santan/santan kotak
500 water
130 gm gula kastor-lebihkan kalau nak manis
85 gm hoen kwe flour
1 sudu besar instant jelly/kak guna agar kering,ambil separuh aje.
1 sudu teh pandan paste
pewarna hijau secukupnya


cara2nya

kek span
  • pukul sponge mis,telur ,air ,pandan jus ,pewarna hijau sehingga gebu,masukan minyak dan gaul rata.
  • loyang 9 inci,suhu 150c dan bakar selama 30 minit/masak...
  • potong pada 3 lapisan.




::::::filling::::::
  • campurkan kesemua bahan,masak sehingga agak pekat.ketepikan.
  • Ambil sedikit adunan filling masukan dalam acuan dan lapis kan kek,filing,kek,filing kek dan terakhir masukan filling.ratakan dan hentak perlahan..supaya rata.
  • biarkan beberapa jam.
  • bila filing tadi telah keras?...keluarkan kek tadi.
  • bolehlah dihias dengan kelapa kering atau pun whipping cream...memang sodap..
  • selamat mencuba..







3 comments:

  1. kak lina..sy copy resepi ni ya!

    ReplyDelete
  2. kak lina memang sedap kek ni ..saya suka tabur kelapa "hawaiian" tu betul ke eja ni ..untuk makan sendiri

    ReplyDelete
  3. ct naemah-yolah ct..

    ummi- haah guna kelapa tu boleh juga kan..dekat sini susah sikit nak jumpa kelapa tu..kalau dah jumpa x beli lah pula..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive