Semangat nak makan kek yg bergelora sesangat tu hari...berjalan2 ke blog kak Wan http://citarasawan.blogspot.com/..terliur pulak nengok Kek Lumut...Jom Nengok resepinya
size loyang 8x8 inci
- 10 biji telur size A
- 450 gm mentega - kak guna majerin Daisy- tu aje yg ade dkat rumah.
- 3/4 cawan gula castor
- 2 cawan nestum dikisar halus
- 1 cawan serbuk almond
- 1 cawan serbuk horlicks
- 1 cawan tepung hongkong/gandum-ayak
- 2 sudu krcil esen vanilla
- perasa pandan secukupnya-akak letak 2 sudu besar-dan sedikit perwarna hijau.
- 1 cawan susu pekat manis
Cara2nya
- sediakan pengukus,didihkan air.griskan loyang dengan mentega dan tabue dengan sedikit tepung...nak alaskan dengan kertas minyak pon boleh juga.
- Pukulentega,gula dan esen vanilla,sehingga kembang.gunakan kelajuan maksima.
- pukul tekur sebiji demi sebiji sehingga habis dengan kelajuan minimum.
- Masukan susu pekat dan pes pandan.
- Masukkan tepung,serbuk badam,horlicks,nestum..sedikit demi sedikit sehingga habis.Kacau sampai sebati yek...
- tuang adunan kedalam loyang dan tutup dengan kertas foil.
- kukus selam 4 jam-bila air berkurangan tambah air panas ye..habis gas setong nak mengukus kek nih..
- Setelah masak,sejukkan terlebih dahulu..barulah boleh dipotong..nak makan panas2 pon x ape..boleh aje..
x ada yang marah pon..hik hik..
x sempat pon nak kasi jiran2...kami dkat dalam rumah ni yg makan semuanya..tapi kek jenis kukus ni x tahan lama...oleh itu jgn lupa masukkan dalam peti ais yek,bila rasa nak makan boleh angkat keluarkan..
oraits..selamat mencuba..
Wassalam